Bijtende zeiltjes

In mijn vorig blogbericht schreef ik over het idee om een auditie op te nemen. Nu ging met die Scarlet wel goed maar met Gwen ben ik er niet aan toe gekomen omdat Gwen er niet klaar voor is. Gwen is er niet klaar voor omdat ze in paniek raakt wanneer het anders is dan anders. Ik vraag de opdrachten net iets anders, andere volgorde of ik gebruik ander speel materiaal. Ook moet ik mijn intentie natuurlijk niet vergeten want (on)bewust werk ik toch wat anders in verband met het behalen van mijn doel.

Om de reden dat Gwen nog te veel in paniek raakt kwam in mij de gedachten op om haar comfortzone echt wat meer te gaan vergroten. Dit kan natuurlijk op verschillende manieren en voor mij is het om het misschien wat rigoureus te doen, dat besef ik, maar dat past mij. Dat klinkt natuurlijk wel egoïstisch want ik zou moeten denken aan wat past bij Gwen. De reden waarom ik kies voor een wat grotere aanpak ik omdat ik hier mee kan dealen, hele kleine stapjes is voor mij heel moeilijk en ik kan daarin Gwen dan ook minder goed begeleiden.

Volgens mij klinkt het inmiddels wat drastischer dan het is want wat heb ik gedaan? De bak vol gelegd met obstakels en dit was voor Gwen genoeg reden om heel erg Rightbrain- Extrovert te raken. Dit houd in dat Gwen dusdanig bang/onzeker werd dat zij voornamelijk op instinct reageert. Kort gezegd Gwen was bang.

Nu heeft ze deze obstakels al vaker gezien maar dat was een tijd geleden. Er lagen 2 grote blauwe tonnen in de bak en een oranje zeiltje. Her en der had ik nog wat balkjes neer gelegd en wat takken. Dit heb ik haar als eerst laten zien, gewoon de bak door gelopen. Vervolgens heb ik per obstakel oefeningen met Gwen gedaan. Bij een balk die op het hek van de bak lag en op een ‘playroll’ heb ik in eerste instantie ‘touch-it’ gespeeld. Het doel was dan ook alleen het aanraken van de balk met de neus. Vervolgens heb ik haar dan achterwaarts gevraagd en weer naar voren met het zelfde doel. Wanneer dit goed ging vroeg ik haar om te draaien en door middel van een cirkel kwam ze aan de andere kant van dezelfde balk te staan. Hier heb ik de opdrachten herhaald en uiteindelijk heb ik haar over de balk gevraagd wat ze dan ook deed. Wel liep ze direct heel hard weg na de sprong dit heb ik opgelost door na de sprong een ‘disengage’ te vragen. Dit houd in dat ik Gwen door middel van lichaamstaal vraag haar achterhand weg te draaien waardoor de vaart in haar gang er uit gaat. Na de ‘disengange’ vroeg ik dan direct weer een touch-it. Dit heb ik herhaald totdat het goed was. Gwen kon rustig over de balk springen en draaide zelf al om.

Het volgende obstakel was gewoon simpel 2 ‘playrollen’. Dit kent Gwen goed en hier was ze dan ook niet bang voor. Hier speelde ik weer met ‘the project’. Dit houd in dat ik Gwen vraag te bewegen en haar rust bied bij één van de twee playrollen. Tot ze zelf aanbied daar te stoppen en dat bouw ik het uit naar de volgende playroll en zo kunnen we varieeren van figuren en opdrachten. Ik wil graag een figure of 8 in draf maar ik wilde haar dan tussendoor wat gewone cirkels laten lopen. Dit liep wat anders omdat Gwen tijdens de gewone cirkels dan langs het oranje zeiltje moest lopen en oranje zeiltjes bijten. Omdat Gwen zo bang was van het oranje zeiltje konden we ook niet meer bezig met de ‘figure of 8’. Dit heb ik opgelost door toch de focus op het zeiltje te leggen. Gwen moest bewegen en ze zou alleen rust krijgen bij het zeiltje. Dit duurde even maar uiteindelijk kon ze in de buurt stil staan. Goed Gwen, dan gaan we nu kijken hoe het is met de ‘figure of 8’ en dat was een stuk beter. Dan is het genoeg met dit onderdeel.

Er lagen ook nog twee blauwe tonnen in de bak en ik was benieuwd wat Gwen daar mee kon doen. Ze kon er omheen lopen, tussendoor lopen (squeeze game), ze kon de tonnen aanraken en ze kon er ook over heen springen.

We zijn afgesloten bij het zeiltje, ik wil toch graag wat meer en dat is ook wat ik heb gekregen. Ze heeft het zeiltje aangeraakt en ik heb haar aangeraakt met het zeiltje. Dat was even heel spannend maar het verbeterde ook snel. Natuurlijk was het echt heel eng voor Gwen en ik had ook kleinere stappen kunnen nemen. Maar ik heb vaker gemerkt bij Gwen dat als ik het gewoon doe en ik ben overtuigd dat het werkt. Dan lukt het, twijfel ik er over dan twijfelt Gwen er ook over. 😉

 

12071351_1050214931656813_459384070_n

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *